28.12.2006

Näennäisturvallisuus

Mitä on näennäisturvallisuus?
Mielestäni se on sitä kun rakennetaan raskas turvallisuusverkosta jossa kuitenkin säästetään henkilöstökustannuksissa palkkaamalla suorittavaan työhön 18 vuotiaita poikia ja tyttöjä. Se ongelma mikä tästä muodostuu mielstäni on se, että ei saada tarpeeksi ammattitaitoista väkeä töihin kun maksetaan oikeasti ison vastuun tehtävistä niin pientä palkkaa. Edellämainitusta hyvä esimerkki on kauppakeskukset joissa nykypäivänä suurimmalta osalta toimii järjestyksenvalvojat. Näihin tehtäviin palkataan nuoria ja kokemattomia niin työelämässä kuin siviilielämässä, koska he eivät osaa tai halua vaatia kunnon työ-oloja saati kunnon palkkaa kunhan saa nyt jotain rahaa opiskelujen ohessa. Millä tavalla esimiehet olettavat, että asiakkaan asettama turvallisuus standardi pysyy yllä?

Toinen asia mikä tekee turvallisuudesta enemmän näennäista kuin todelista on se, että asiakkaat esimiesten kanssa yhteistyössä lisäävät vartijan työnkuvaan erilaisia siihen kuulumattomia työtehtäviä. Nämä tehtävät esim. kaupanympäristössä ovat suoraan pois myymälävalvonnasta sekä ennaltaehkäisevästä näkyvyydestä, ja sitten asiakas valittaa kun on taas ollut kohtuuttaman paljon hävikkiä. Olisi ehkä aika esimiehillä ja asiakkailla katsoa peiliin ja huomata se missä mättää.

Kolmas asia mikä myöskin vaikuttaa suuresti meidän työhömme riippumatta siitä toimimmeko vatijoina vai järjestyksenvalvojina on se että meidän ammattikuntamme kunnioitus on kadonnut tyytistin. Nuoret/teini-ikäiset varsinkaan eivät kunnioita vartijoita. Mistä tämä johtuu sen haluaisin tietää, koska itse en osaa vastata tähän kysymykseen. Toisaalta sitten aikuiset ihmiset jotka käyvät ravintoloissa eivät myöskään ollenkaan kunnioita ravintoloiden järjestyksenvalvojia. Nämä asiat ovat semmosia mitä minä en ymmärrä, koska me kuitenkin olemme oman turvallisuutemme uhalla takaamassa heille turvallisen alueen liikkua ja olla.

Ei kommentteja: