29.12.2006

Mikä maksaa ravintolan ovella?

Moneen kertaan ravintolan narikassa kuultu lausahdus, miksi tää maksaa näin paljon (siis ihan oikeasti 1,5-2,0 € / takki). No mikä siinä sitten maksaa narikka maksaa, koska vielakin tänäpäivänä monissa paikoissa ovimiehet saavat palkkansa narikka maksuista. Me emme todellakaan seiso ravintoloiden ovilla sen kun siellä on niin hauskaa vaan sen takia kun siitä saa rahaa eli perheelle ruokaa pöytään. Asian voisi myöskin ajatella, että se narikkaan tai ovelle maksamasi 2€ on vakuutuksesi siksi aikaa kun olet ravintolassa, ovimieshän siellä on ensimmäisenä paikalla jos jotain pahaa tapahtuu. Sitten se ainainen kitinä siitä, että miksi pitää 2 x 2€ jos pistää takit samaan naulaan no siksi, että kyse on vaatesäilytyksestä.

28.12.2006

Nuoret ja järjestyksenvalvonta

Taustastani sen verran että olen toiminut pitkään kahden nuorille vapaa-ajan toimintaa järjestävän instanssin kanssa yhteistyössä järjestyksenvalvonnan järjestämisen osalta. Aloitin ihan normaalisti pelkästään järjestyksenvalvojana, jonka jälkeen olen toiminut viime vuodet turvallisuus vastaavan ominaisuudessa. Näissä tehtävissä olen kohdannut nyrkkien, puukon ja biljardin kepin kanssa heiluvia, jotka ovat yrittäneet vahingoittaa kun olen ollut poistamassa heitä.

Kun ollaan suorittamassa järjestyksenvalvontaa nuortenilloissa taikka limudiskoissa niin se on aivan eri maailma kuin no normmalit jv tehtävät. Nämä tehtävät vaativat huomattavasti enemmän ei niinkään välttämättä työkokemusta vaan elämänkokemusta taikka kypsyyttä nuorella iällä. Nuorten parissa työkenneltäessä korostuu myöskin ihmistuntemus sekä asioiden aistimis herkkyys. Olenkin itse viime vuosina vastaavan ominaisuudessa ollut hyvinkin tarkka siitä keitä valitsen jv, koska enään ei riitä se että on käynyt kurssin rimaa hipoen hyväksytysti.

Nuorissa olen huomannut viime vuosina sen huolestuttavan pirteen, että erilaiset päihteet ovat tulleet kuvaan mukaan enenevissä määrin. Päihteistä aiheutuukin sitten aivan erilaisia ongelmia kuten esim. väkivaltaisuu, edesvastuuttomuus, varomattomuus... Päihteiden vaikutuksenalaisena olevan nuoren kohtaaminen on aina vaikea tilanne oli sitten kyse alkohlista taikka huumeista, koska näiden aineiden vaikutusen alaisena nuoret eivät enään osaa pitää huolta itsestään, saattavat olla täysin arvaamattomia, peloissaan että miten tässä näin kävi ja niin edelleen. Mielstäni nuorille pitäisi lisätä vieläkin enemmän päihde valistusta varsinkin ylä-aste ja lukio ikäisille.

Se mikä monilta jv unohtuu kyseisissä tilaisuuksissa toimiessa on se, että he ovat siellä myöskin terveen aikuisen esimerkkinä nuorille eivät vain ja ainoastaan pitämässä yllä järjestystä.

Ihan yleisenä tendenssinä olen huomannut, että nuorten pahoinvointi on lisääntynyt rajusti. Pahoinvoinnin lisääntyminen on myöskin varmaan luonut yllä mainittuja ongelmia.

Tässä vielä linkki kirjoittamaani artikkeliin
Nuoriso, päihteet ja väkivalta järjestyksenvalvojan työssä.

Näennäisturvallisuus

Mitä on näennäisturvallisuus?
Mielestäni se on sitä kun rakennetaan raskas turvallisuusverkosta jossa kuitenkin säästetään henkilöstökustannuksissa palkkaamalla suorittavaan työhön 18 vuotiaita poikia ja tyttöjä. Se ongelma mikä tästä muodostuu mielstäni on se, että ei saada tarpeeksi ammattitaitoista väkeä töihin kun maksetaan oikeasti ison vastuun tehtävistä niin pientä palkkaa. Edellämainitusta hyvä esimerkki on kauppakeskukset joissa nykypäivänä suurimmalta osalta toimii järjestyksenvalvojat. Näihin tehtäviin palkataan nuoria ja kokemattomia niin työelämässä kuin siviilielämässä, koska he eivät osaa tai halua vaatia kunnon työ-oloja saati kunnon palkkaa kunhan saa nyt jotain rahaa opiskelujen ohessa. Millä tavalla esimiehet olettavat, että asiakkaan asettama turvallisuus standardi pysyy yllä?

Toinen asia mikä tekee turvallisuudesta enemmän näennäista kuin todelista on se, että asiakkaat esimiesten kanssa yhteistyössä lisäävät vartijan työnkuvaan erilaisia siihen kuulumattomia työtehtäviä. Nämä tehtävät esim. kaupanympäristössä ovat suoraan pois myymälävalvonnasta sekä ennaltaehkäisevästä näkyvyydestä, ja sitten asiakas valittaa kun on taas ollut kohtuuttaman paljon hävikkiä. Olisi ehkä aika esimiehillä ja asiakkailla katsoa peiliin ja huomata se missä mättää.

Kolmas asia mikä myöskin vaikuttaa suuresti meidän työhömme riippumatta siitä toimimmeko vatijoina vai järjestyksenvalvojina on se että meidän ammattikuntamme kunnioitus on kadonnut tyytistin. Nuoret/teini-ikäiset varsinkaan eivät kunnioita vartijoita. Mistä tämä johtuu sen haluaisin tietää, koska itse en osaa vastata tähän kysymykseen. Toisaalta sitten aikuiset ihmiset jotka käyvät ravintoloissa eivät myöskään ollenkaan kunnioita ravintoloiden järjestyksenvalvojia. Nämä asiat ovat semmosia mitä minä en ymmärrä, koska me kuitenkin olemme oman turvallisuutemme uhalla takaamassa heille turvallisen alueen liikkua ja olla.

Turvallisuuden tekijä

Tervetuloa kaikki alan ammattilaiset ja muut alasta kiinnostuneet. Tarkoitukseni olisi kirjoittaa tähän blogiin erinäisiä huomioitani yleisesti turvallisuusalasta sekä kokemuksistani vuosien varrelta.